Vánoce v Tanzánii je těžké popsat. Myslím, že něco úplně jinýho je slavení svátků u nás tady v sirotčinci a mimo sirotčinec.

Mimo sirotčinec vánoční atmosféru moc nevidíte. V malých vesničkách je prosinec stejný jako všechny ostatní měsíce. Vedro a práce..

V městě, co je dvacet kilometrů od nás, taky žádná moc vánoční atmosféra.. Občas vidíte prodávat malý umělý vánoční stromky, který byste si v Evropě vůůůbec nekoupili, v obchodech s elektonikou vidíte světýlka na stromek, ale myslím, že ty tam jsou přes celý rok, protože afričani mají hrozně rádi takovýhle věci. Co se týče koled, možná jsem slyšela jednu, víc rozhodně ne.. Zkrátka Vánoce tu moc nefrčí jako trend.. Ani ve svahilštině nepoužívají jiný slovo než Christmas.. Prostě to asi není jejich šálek kávy.

Co se týče našeho centra, tak od 15. prosince do 6. ledna děti mají prázdniny. Většina z nich odjela za svýma příbuznýma do okolních vesnic. Tak dlouhý prázdniny mají, protože mění ročníky. Tak jak my máme mezi ročníkama letní prázdniny na dva měsíce, oni mají zimní prázdniny na měsíc :) Přestože většina dětí odjela, v centru stále zůstává okolo 70 lidí včetně dětí, matek, zaměstnanců v kanceláři a nás dobrovolníků. Před tím než se to tu tak vyprázdnilo – když procházíte centrem kolem 2. až 3. hodiny odpolední, je to tak, že nevidíte ani nohu, za to spoustu druhů ptáků a plazů – jsme se rozhodli udělat nadílku my dobrovolníci. Každému domu jsme dali dárek, kde bylo hodně sladkostí pro děti, špagety a věci jako houbičky na nádobí atd. Vždycky jsme zaklepali na dveře a když se ozvalo „karibu“ - vítejte – vešli jsme dovnitř za zpěvu We wish you a merry Christmas nebo Jingle bells nebo Joy to the world. Všichni byli hrozně překvapení a nás to hrozně bavilo. Pak jsme rodinám vysvětlili, že jim chceme popřát krásné Vánoce, šťastnou cestu dětem a dát dárek jako ukázku, jak slavíme Vánoce v Evropě\Americe. Nakonec jsme se za každou rodinu modlili. Myslím, že jsme byli vůbec první skupina dobrovolníků, co zorganizovala něco takového, protože každé dítě a každá matka vypadali šťastně :)

Co se týče naše programu na Vánoce, tak je to těžký plánovat. 23.12. náš největší úkol bylo počítat kolik máme rýže (kilo, ne zrnek). 24. asi budem stále počítat rýži a možná začneme malovat. Je potřeba vymalovat pár tříd ve škole a taky jsme si říkali, že bychom v domech mohli na stěny malovat nějaký obrázky nebo napsat verše, protože některý domy vypadají trochu smutně na rozdíl od těch, kde jsou na stěnách žirafy, sloni a ovečky s veršem, že Hospodin je můj pastýř. Doufám, že to vyjde, ale tady člověk nikdy neví. Na 25. 12., kdy se v Tanzánii slaví Vánoce, jsou naplánované nějaké hry, shromáždění s kázáním a společná večeře. Se zbylýma dětma jsme chtěli jet do národního parku Rubondo, který je na ostrově. Nevyšlo to, protože je nás příliž mnoho. Zrušili jsme to 5 dní před plánovaným datem a místo toho pojedeme do továrny na cukr. Tak doufáme, že to děti bude bavit a bude to zajmavé.

Jinak si tu udržujeme příjemných 23 stupňů a žádnou palmu zdobit nehodláme.. Když máme takovou šanci, chceme slávit Vánoce jako součást Ježíšova života a ne jakože je Ježíš jen součástí vánočního příběhu.

Veselé Vánoce z Afriky