Příroda v Tanzánii je různá. Měla jsem možnost vidět přírodu z různých částí země, když jsme jeli z Morogoro do Kemonda a vidět všechny rozdíly. V Morogoro si fakt připadáte jak v Africe – červenej písek, jenom málo zeleně a baobaby. Velmi časté v téhle lokalitě je také to, že lidí pálí trávu. Nemají zvířata, která by to spásla a se sekáním je většinou moc práce, tak to prostě spálí. Večer to pak vypadá hodně hustě, když na kopcích vidíte hořící pás, skoro jako ohnivý had. Ale příroda pak nevypadá vůbec hezky. Spíš smutně a pesimisticky. Nedivím se tomu, když jsem viděla, jak se o ni starají. Když jsme jeli v autobuse, tak na jedné zastávce vysypali odpadkový koš do křoví. A podle množství plastových láhví to rozhodně nebyl první autobus, co tohle udělal. Podél všech cest jsou poházené odpadky, igelitové sáčky a PETky, protože je normální, že se to vyhazuje z okýnek. Když pak nejste na cestách, ale doma, odpadky se netřídí, ale všechno se pálí nebo zakopává..

Co se týče zvířat, tak se Afrika hodně změnila. Četla jsem článek z doby před 10 lety, kdy v Kemondu opice pobíhaly všude, otravovaly lidi a kradly jim věci. Teď jsem za celý týden viděla jednu opici. Možná spousta lidí má představu takovou, že když přiletíte na letiště, žirafy se na vás budou koukat skrz okýnko a rovnou uvidíte lvy, jak loví gazely. Doufám, že nebudete moc šokovaní, když vám řeknu, že to tak není. Všechna tato zvířata jsou v národních parcích. Na cestách můžete vidět jenom krávy a kozy.

A teď něco veselejšího. Příroda tady v Kemondu je krásná. Tolik zeleně a tolik zvířat. Mají tu palmy, stromy všeho druhu (i naše borovice) a banánovníky. Úplně něco jiného než v Morogoro, ani písek tu není červený, ale šedý. Všude kopce a skály. Doufám, že s Royal rangerama půjdem někdy na túru. Hodně se to podobá Evropě. Když pak jdete na břeh Viktoriina jezera, připadáte si jak na pláži. Bílý písek a krásně modrá voda...ve které se nesmí koupat.

A zvířata tady. Tolik různorodých a barevných ptáků jsem v životě neviděla. Myslím, že ani v zoo jich tolik není. Občas to vypadá jako velký motýl, ale pak zjistíte, že jenom nenápadný ptáček roztáhl křídla, která jsou zářivě modrá. Kromě krásných a bezpečných zvířat tu však můžete potkat třeba Mambu úzkohlavou, smrtelně jedovatého hada. Ale nebojte, vždycky vás můžou rozesmát gekoni. Obzvlášť v noci jsou vidět a lezou po stěnách a oknech. Vlastně všude. Na jedné stěně se dá napočítat až 6 gekonů. To mi asi bude v Česku chybět nejvíc. Ti pobožní gekoni, co jsou přítomni na každým shromáždění. Kromě mládeže, tam lítají netopýři.